Zwangerschap en huisdieren

Zwangerschap en huisdieren 
Je bent zwanger en je hebt een huisdier. Kan je huisdier schadelijk zijn voor je zwangerschap? Waar moet je op letten? En wat moet je zeker niet doen? 
 
Dieren zijn niet echt schadelijk voor je zwangerschap. Het is wel slim om rekening te houden met het feit dat dieren soms ziekteverwekkers bij zich dragen. 
 
Zwangerschap en katten  
Een kat als huisdier hebben is helemaal niet erg als je zwanger bent. Je kat eten geven en aaien kan geen kwaad. Maar je kan beter niet zelf de kattenbak verschonen. Er kan namelijk toxoplasma in de uitwerpselen van katten zitten. Toxoplasma is een parasiet die je erg ziek kan maken. Als je tijdens je zwangerschap geïnfecteerd raakt, kan dit je baby aantasten. Er kan blijvende schade ontstaan bij de hersenen en ogen van de baby. 
 
Vanwege de toxoplasma is het ook aan te raden om handschoenen te dragen als je gaat tuinieren. Zo kan je voorkomen dat je in aanraking komt met aarde dat verontreinigd is met kattenpoep. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het raadzaam om je handen goed te wassen als je in aanraking bent geweest met een kat. Je kan na je handen te hebben gewassen eventueel ook nog desinfecterende handgel gebruiken. 
 
Zwangerschap en honden 
Honden zijn niet schadelijk voor de zwangerschap. Net zoals bij katten is het wel verstandig om na aanraking goed je handen te wassen. 
 
Huisdieren na de bevalling 
Elk huisdier is anders. Je hond of kat is nog nooit in contact gekomen met een baby. Daarom kan je niet vooraf voorspellen hoe je hond of kat gaat reageren als je baby er is. Maar het is verstandig om rekening te houden met een aantal zaken:  

  • Je hond of kat kan jaloers reageren. 
  • Je hond of kat kan agressief reageren. 
  • Je hond of kat kan te enthousiast reageren. 
  • Je hond of kat kan van jagen houden. Bijvoorbeeld: vogeltjes vangen. 

 
Het is aan te raden om je hond of kat al tijdens de zwangerschap voor te bereiden op de komst van de baby. Zo is het slim om de aandacht al tijdens de zwangerschap wat af te bouwen, zodat je huisdier gewend is dat niet alle aandacht meer naar hem/haar uitgaat. Ook kun je de hond of kat alvast leren niet meer op schoot te springen. Probeer zulke veranderingen al ruim voor de komst van je kind door te voeren. Anders linkt je huisdier de veranderingen aan de komst van de baby en zal hij de baby als bedreiging kunnen gaan zien. 
 
De meeste katten zijn dol op nieuwe voorwerpen in huis. Maxicosi’s, de box, het wiegje of ledikantje en andere nieuwe dingen die ook nog eens lekker zacht zijn, zijn erg aantrekkelijk voor ze.  
Laat je kat niet slapen in de box, maxicosi of het bedje. Natuurlijk zal je kat deze willen onderzoeken en besnuffelen, maar laat hem alleen even rustig ruiken. Leidt je kat vervolgens (bijvoorbeeld met een snoepje) af zodat hij wegloopt. Als je hiermee al tijdens de zwangerschap aan de slag gaat, verkleint dit de kans dat de kat na de bevalling op deze plekken zal gaan zitten en slapen. 
 
Tijdens zwangerschap naar de kinderboerderij 
Als je zwanger bent, moet je extra alert zijn als je naar de kinderboerderij gaat. Probeer alle contact met mest te vermijden. Daarnaast is het af te raden om schapen en geiten te aaien. Probeer ook geen voer of stro van schapen en geiten aan te raken. Net zoals katten, kunnen schapen en geiten toxoplasma bij zich dragen. Zoals hiervoor is vermeld, is dit schadelijk voor jou en je ongeboren baby. En het allerbelangrijkste: was je handen goed! Niet alleen na het bezoek aan de kinderboerderij, maar ook als je bijvoorbeeld iets gaat eten op de kinderboerderij.